Mielone z cukinią na wodzie gazowanej

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Cześć cześć to znowu ja życzę wam miłego dnia. Przedstawiam dziś na obiad kolejny mój pomysł na mielone, może wam się spodoba nie ma tu nic z czego nie można by było ich wykonać no chyba że ktoś nie lubi cukinii. Dobrze już wiecie że lubię różne kombinacje a przede wszystkim jak się uda i jest pysznie a zapewniam wam że kotlety wyszły przepyszne.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 7 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

800 g mięsa mielonego z fileta z piersi indyka,

450 g młodej cukinii,

2 jajka,

6 łyżek bułki tartej,

1 płaska łyżka soli,

0,5 łyżki pieprzu czarnego,

1 szklanka wody gazowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 świeża bułka kajzerka,

0,5 szklanki przegotowanej letniej wody,

0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

olej do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z cukinią na wodzie gazowanej

  • mielone1. Do salaterki włożyć bułkę kajzerkę i zalać ją wodą gazowaną aby namiękła. Gdy bułka wchłonie w siebie całą wodę wtedy do miski przełożyć mięso mielone z indyka, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, cukinię umytą i startą na tarce jarzynowej oraz bułkę namoczoną w wodzie gazowanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą rąk na jednolitą masę.
  • mielone2. Gdy masa jest już wymieszana ( powinna być luźna, rzadka aby wyszły smaczne kotlety ). Na patelnię dużą wlać oleju aby zakryło dno patelni może być trochę więcej i za pomocą mokrych rąk formować kotlety układać na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po mimo że farsz na kotlety jest luźny kotlety bardzo dobrze się smażą nie rozpadają się.
  • mielone3. Następnym krokiem jest wlanie przegotowanej letniej wody do garnka, wsypać pół łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta ( i nie piszcie mi że nie używacie Vegety czy ziarenek smaku bo w to nie uwierzę ). Do garnka z przygotowaną wodą poukładać kotlety już usmażone ( mi z tego przepisu wyszło osiemnaście kotletów ) i dusić je pod przykryciem przez dziesięć minut na wolnym ogniu co raz podrzucając garnkiem ku górze aby kotlety z dołu znalazły się na górze i odwrotnie.
  • mielone4. Tak przygotowane soczyste kotlety podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi lekko sosem z kotletów oraz obowiązkowo u mnie sałata na słodko kwaśno ze śmietaną. Kotlety wyszły tak soczyste że aż rozpływały się w ustach. A już nie wspomnę jak szybko znikają. Jeśli wam pozostanie kilka sztuk to można zjeść np. na kolację z kanapkami i pomidorem, my uwielbiamy kotlety mielone na kanapki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie daniemieloneobiadmielone z cukinią

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

Dodane przez: Kloruś

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

Roladki z ciasta francuskiego z...

Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: Andzia Pichci

Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i pieczarkami

Pyszne proste danie z nie wyszukanych...

Burgery indycze z cukinią

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

BURGERY Z MIĘSA MIELONEGO Z CUKINIĄ

Połączenie mielonego mięsa i cukinii,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczone kotlety mielone z cukinią

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne...

image-28qfiyi

Dodane przez: Alex M

Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem

Szybkie w przygotowaniu kotlety...

Mielone

Dodane przez: Magda33

Mielone z marchewką i cukinią

Mielone w nowej wersji.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE