Mielone z cukinią i pieczarką

  • wyświetlono: 481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś postanowiłam po eksperymentować z moim obiadem i powiem wam że smak kotletów samą mnie zaskoczył a dałam do nich co miałam w domu. A mianowicie głównym składnikiem była cukinia. Smak jest tak wyrazisty że brak słów do opisania są mega wilgotne. Podam z chęcią przepis myślę że przypadnie wam do gustu a kotlety będą hitem internetu.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

700 g mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny,

480 g młodej cukinii,

2 średnie pieczarki,

0,5 cebuli,

2 małe jajka,

1 mały pęczek pietruszki 20 g,

1 płaska łyżeczka soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

6 łyżek bułki tartej mielonej,

0,5 szklanki wody,

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

bułka tarta jako panierka.

Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z cukinią i pieczarką

  • mielone1. Cukinię całą umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej nasolić,wymieszać i odczekać aż puści soki. Gdy już puści soki przełożyć na durszlak aby odciekły soki.
  • mielone2. Gdy już mamy odciśnięty sok z cukinii do miski przełożyć mięso dodać cukinię ociekniętą z soku, obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki, całe jajka, natkę pietruszki pokrojoną drobno cebulę pokrojona w kostkę oraz bułkę tartą, pieprz i jeszcze około łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać ręką do połączenia się całości.
  • mielone3. Jak już mamy wymieszaną masę mięsną, na rękę brać porcję mięsa, formować kotlet, uformowany kotlet obtoczyć w bułce tartej.
  • mielone4. Na patelnię wlać olej tyle aby zakryć dno patelni, rozgrzać go, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • mielone5. Gdy mamy już usmażone kotlety do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać suszoną włoszczyznę, poukładać usmażone kotlety dodać 2 łyżki oleju ze smażonych kotletów. Nakryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu do wchłonięcia przez kotlety wody, co raz podrzucając garnkiem aby kotlety z góry przemieściły się na dół i na odwrót.
  • mielone6. Kotlety usmażone i podduszone podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz sosem z kotletów do tego buraczki lecz nie moje ze słoika nie za bardzo dobre ale cóż. Miałam kilogram mięsa i z reszty zrobiłam mężowi z samego mięsa, jajka i bułki z cebulka bo takie chciał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie daniekotletymieloneobiad

Komentarze

Podobne przepisy

image-28qfiyi

Dodane przez: Alex M

Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem

Szybkie w przygotowaniu kotlety...

image-2b7dc3y

Dodane przez: monika016

Mięso mielone z cukinią, marchewką i pomidorami

Proste i niewymagające danie, świetne...

.

Dodane przez: Anitka0804

Kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym

Pyszne i syte danie obiadowe. Mięso...

image-2bnv5ut

Dodane przez: xamelka1

Schab z cukinią, marchewką, pieczarkami i...

Najlepiej mi smakuje z pieczywem,ale...

Kotlety mielone z pieczarkami

Dodane przez: Mniam1

Kotlety mielone z pieczarkami

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa...

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: Kloruś

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

Aksamitne żółtko rozlane wśród...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE