Mielone z cukinią i pieczarką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dziś postanowiłam po eksperymentować z moim obiadem i powiem wam że smak kotletów samą mnie zaskoczył a dałam do nich co miałam w domu. A mianowicie głównym składnikiem była cukinia. Smak jest tak wyrazisty że brak słów do opisania są mega wilgotne. Podam z chęcią przepis myślę że przypadnie wam do gustu a kotlety będą hitem internetu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny,

    480 g młodej cukinii,

    2 średnie pieczarki,

    0,5 cebuli,

    2 małe jajka,

    1 mały pęczek pietruszki 20 g,

    1 płaska łyżeczka soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    6 łyżek bułki tartej mielonej,

    0,5 szklanki wody,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,

    bułka tarta jako panierka.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mielone z cukinią i pieczarką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Cukinię całą umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej nasolić,wymieszać i odczekać aż puści soki. Gdy już puści soki przełożyć na durszlak aby odciekły soki.
  • mielone 2. Gdy już mamy odciśnięty sok z cukinii do miski przełożyć mięso dodać cukinię ociekniętą z soku, obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki, całe jajka, natkę pietruszki pokrojoną drobno cebulę pokrojona w kostkę oraz bułkę tartą, pieprz i jeszcze około łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać ręką do połączenia się całości.
  • mielone 3. Jak już mamy wymieszaną masę mięsną, na rękę brać porcję mięsa, formować kotlet, uformowany kotlet obtoczyć w bułce tartej.
  • mielone 4. Na patelnię wlać olej tyle aby zakryć dno patelni, rozgrzać go, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • mielone 5. Gdy mamy już usmażone kotlety do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać suszoną włoszczyznę, poukładać usmażone kotlety dodać 2 łyżki oleju ze smażonych kotletów. Nakryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu do wchłonięcia przez kotlety wody, co raz podrzucając garnkiem aby kotlety z góry przemieściły się na dół i na odwrót.
  • mielone 6. Kotlety usmażone i podduszone podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz sosem z kotletów do tego buraczki lecz nie moje ze słoika nie za bardzo dobre ale cóż. Miałam kilogram mięsa i z reszty zrobiłam mężowi z samego mięsa, jajka i bułki z cebulka bo takie chciał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować