Mielone z cukinią i mozzarellą z piekarnika

4.5 (193 ocen)

Moi najbliżsi bardzo lubią mielone i często je przygotowuję w różny sposób. Mielone nie muszą być nudne, można je urozmaicić dodając różne składniki. Aby obniżyć ich kaloryczność, zapiekam najczęściej je w piekarniku zamiast smażyć :)

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z wołowo wieprzowego ( może być tez z samej szynki, łopatki, kurczaka czy indyka),
    ząbek czosnku,
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej,
    ok. 50 ml bulionu ( może być woda),
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 mała cebulka,
    kawałek marchewki (ok. 5 cm)
    ½ małej cukinii (ok 10 dag),
    kilka listków posiekanej natki pietruszki,
    kulka mozzarelli (starta na tarce lub drobno pokrojona),
    2-3 łyżki startego żółtego sera (ok. 10 dag),
    przyprawa do mięsa mielonego,
    szczyptę papryki chili,
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z cukinią i mozzarellą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, odrobinę oliwy, dokładnie przyprawiamy i odstawiamy do lodówki.
    2. Cebulę drobno kroimy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce.
    3. Bułkę tartą zalewamy bulionem.
    4. Mięso mielone przyprawiamy według uznania, dodajemy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy (dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki aby mięso przeszło przyprawami)
    5. Do masy mięsnej dodajemy jajko, namoczoną bułkę, mąkę, koncentrat, warzywa, sery. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    ( Jeśli masa wydaje nam się za rzadka możemy dodać trochę bułki tartej).
    6. Z gotowej masy "mięsnej" formujemy w rękach kotlety.
    7. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy, układamy kotleciki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190stopniach przez ok. 35 minut (po ok. 15 min. zdejmujemy folię i zapiekamy już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są dobrze upieczone w środku. Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na warzywa.
    Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych kotlecików :) Jeśli kotleciki puszcza dużo soku możemy go wykorzystać do zrobienia sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować