Kiedy sezon na bób w pełni polecam wykorzystać go do zrobienia mielonych z dodatkiem amarantusa. Wyszło pyszne, zdrowe połączenie nie tylko dla wegetarian. Zakochałam się w tych kotlecikach.
40 min
Składniki:
600 g bobu
1/3 szklanka amarantusa
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki sera żółtego tartego
sól, pieprz
Mielone z bobu z amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotuję aldente 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzam i jak przestygnie obieram ze skórki. Przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem ale nie na papkę, mogą zostać kawałki bobu.. Do masy z bobu dodaję jajko, ser żółty, bułkę tartą. Amarantus gotuję 20 minut, w 2/3 szklance wody.. Przekładam na sito i odsączam z wody jeżeli nie wchłonął jej całej. Przestudzony dodaję do bobu, dodaję pieprz, sól. Całość wyrabiam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju.
Komentarze