Mielone z bobu z amarantusem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedy sezon na bób w pełni polecam wykorzystać go do zrobienia mielonych z dodatkiem amarantusa. Wyszło pyszne, zdrowe połączenie nie tylko dla wegetarian. Zakochałam się w tych kotlecikach.

  • 40 min

Składniki:


  • 600 g bobu
    1/3 szklanka amarantusa
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 łyżki sera żółtego tartego
    sól, pieprz

Mielone z bobu z amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotuję aldente 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzam i jak przestygnie obieram ze skórki. Przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem ale nie na papkę, mogą zostać kawałki bobu.. Do masy z bobu dodaję jajko, ser żółty, bułkę tartą. Amarantus gotuję 20 minut, w 2/3 szklance wody.. Przekładam na sito i odsączam z wody jeżeli nie wchłonął jej całej. Przestudzony dodaję do bobu, dodaję pieprz, sól. Całość wyrabiam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy