Mielone z bakłażanem na miętowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron, odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy na sitko, aby odsączyć nadmiar soku.
2.Pieczarki czyścimy, kroimy na plastry i obsmażamy na łyżce oleju aż do odparowania soku. Mielimy w maszynce do mięsa razem ze schabem.
3.Łączymy pieczarki i schab z bakłażanem, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy posiekaną miętę i jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę.
4.Z masy mięsno-pieczarkowo-bakłażanowej formujemy nieduże kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano.
Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze