Mielone z bakłażanem na miętowo

0 (0 ocen)

Pyszne kotleciki, doskonałe na ciepło - na obiad i na zimno - jako przekąska.

Składniki:

  • 25 dag schabu
    25 dag pieczarek
    20 dag bakłażana

    1 jajko
    1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    bułka tarta
    sól, pieprz
    olej

Mielone z bakłażanem na miętowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron, odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
    Mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy na sitko, aby odsączyć nadmiar soku.
  • 2. Pieczarki czyścimy, kroimy na plastry i obsmażamy na łyżce oleju aż do odparowania soku. Mielimy w maszynce do mięsa razem ze schabem.
  • 3. Łączymy pieczarki i schab z bakłażanem, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy posiekaną miętę i jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę.
  • 4. Z masy mięsno-pieczarkowo-bakłażanowej formujemy nieduże kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano.
    Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy