Kotlety mielone z antonówką i papryką

0 (0 ocen)

Soczyste i mięciutkie kotlety mielone z dodatkiem antonówki, czerwonej papryki i czosnku niedźwiedziego polecają się na obiad ;)

Składniki:

  • 1 antonówka
    1 duża kromka chleba pszennego
    Kilka łyżek mleka
    0,5 kg mięsa mielonego z szynki
    1 jajko
    0,5 czerwonej papryki
    1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 czubata łyżeczka musztardy
    Sól i pieprz
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia

Kotlety mielone z antonówką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić porwany na kawałki chleb (użyłam domowego pieczywa), wlać kilka łyżek mleka i wymieszać. Antonówkę obrać i zetrzeć na tarce, wrzuci do chleba i wymieszać. Odstawić aby pieczywo nasiąkło mlekiem i sokiem jabłkowym.

    Do miski dodać mięso i jajko, masę dokładnie wyrobić. Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Wrzucić do masy razem z musztardą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

    Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej.

    Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto-brązowo. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką (u mnie sałata, rzodkiewka i ogórek ze śmietaną).

Komentarze

Podobne przepisy