Mielone w waflu w cieście koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułki, cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek, jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Masę mięsną podzielić na 3 części.
2.Masą mięsną posmarować wafle
3.składając jeden na drugim.
4.Zwinąć w roladę (zanim zaczniemy zwijać musimy trochę odczekać żeby wafle zmiękły, bo będą nam się łamać).
5.Kroić w kromeczki (ja podzieliłam na 12 części).
6.Ciasto:
Roztrzepać jajka, dodać drobno pokrojony koperek (użyłam mrożonego, z moich zapasów :-)), mleko i mąkę. Wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany.
7.Kromeczki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
8.Odsączyć na papierowym ręczniku.
Porady
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką (u mnie duszona kapusta).
Komentarze