Mielone w waflu w cieście koperkowym

0 (0 ocen)

Smaczna odmiana dla tradycyjnego mielonego :-))

Składniki:

  • Mięso:
    60 - 70 dag mięsa mielonego
    1 jajka
    1 cebula
    1 - 2 ząbki czosnku
    2 bułki kajzerki

    Ciasto:
    ok. 7 łyżek mąki (czubate)
    3 - 4 łyżki zielonego koperku
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    3 suche wafle
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone w waflu w cieście koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Bułki namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułki, cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek, jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Masę mięsną podzielić na 3 części.
  • * 2. Masą mięsną posmarować wafle
  • * 3. składając jeden na drugim.
  • * 4. Zwinąć w roladę (zanim zaczniemy zwijać musimy trochę odczekać żeby wafle zmiękły, bo będą nam się łamać).
  • * 5. Kroić w kromeczki (ja podzieliłam na 12 części).
  • * 6. Ciasto:
    Roztrzepać jajka, dodać drobno pokrojony koperek (użyłam mrożonego, z moich zapasów :-)), mleko i mąkę. Wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany.
  • * 7. Kromeczki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • * 8. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Porady

Podawać z ziemniakami i dowolną surówką (u mnie duszona kapusta).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować