Mojej rodzinie znudziły się tradycyjne mielone.Postawiłam, więc wzbogacić kotleciki tworząc z nich naleśnikowe sakiewki i połączyć z warzywnym sosem.W efekcie tego powstało smakowite, oryginalne danie
Składniki:
40 dag mięsa mielonego z szynki
10 pomidorków koktajlowych
3 jajka
2 średnie cebule
kajzerka
1 szkl.mąki
3/4 szkl.mleka
pół szkl.wody
łyżka oleju
puszka pomidorów krojonych
mała,czerwona papryka
kawałek zielonej części pora
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka ziół prowansalskich
bazylia do dekoracji
sól,pieprz
olej do smażenia
Mielone w sakiewkach z niespodzianką w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: 2 jajka zmiksuj z mlekiem, wodą, mąką i olejem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
2.Kotlety: Pomidorki sparz i obierz ze skórki. Mięso mielone połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, posiekaną jedną cebulą i natką.Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
3.Z mielonego formuj niewielkie placuszki, na środku połóż pomidorek i zwijaj w kształtne kotleciki.
4.Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po kilka minut z każdej strony.
5.Sos: paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Razem z posiekaną cebulą podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i duś do miękkości.
6.Każdy kotlecik ułóż na naleśniku i zwiń w sakiewkę, obwiązując paskami pora.Sakiewki zapiekaj 15 minut w temp.170st. Gorące sakiewki rozłóż na talerzu i obłóż sosem pomidorowym. Danie udekoruj bazylią.
Komentarze