Mielone w pomidorowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne mięsko mielone na obiad w trochę innej odsłonie

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg karkówka
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    1/2 szt papryczki chilli
    Sól morska- MŁYNEK
    1 szt jajko
    1 bułka czerstwa
    bułka tarta
    pieprz biały Prymat
    1 słoiczek przecier pomidorowy 30%
    2 łyżki musztardy
    3 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej

Mielone w pomidorowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę lub inne mięso mielimy w maszynce do mielenia. Następnie wpijamy do mięsa jajko. Ścieramy na tarce 1 cebule i 2 ząbki czosnku. Papryczkę chili myjemy usuwamy pestki i siekamy drobno , dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy odciskamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bułkę tartą ok 2 łyżki. Jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotleciki. Robimy marynatę.
  • 2. Przecier pomidorowy mieszamy z starym czosnkiem ok 3-4 ząbki. Dodajemy paprykę słodka i ostrą .Mieszamy dodajemy ketchup i musztardę. Marynata ma być pikantna. Każdy kotlecik obtaczamy w masie pomidorowej i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy