Pomysłowe mielone o smaku kurczaka, bez panierowania :) mięso miękkie, delikatne - przepyszne :) serowa kratka dodaje całości uroku :) gorąco polecam !! :)
60 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag startego żółtego sera + 5 dag na wierzch kotlecików
ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku
olej do smażenia
Mielone "w kratkę" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, majonez i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu do masy dodajemy starty żółty ser i wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej i smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser na wierzch kotlecików kroimy w cienkie paseczki, na każdym kotlecie układamy krateczkę z żółtego sera. Zapiekamy krótko w piekarniku do momentu jego rozpuszczenia.
Komentarze