Smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.
30 min
Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
-250g pieczarek
-1 duża cebula
-sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
-bułka tarta
-150g tartego sera żółtego
-opcjonalnie posiekana zielenina
-oliwa do smażenia
-jajo
Mielone na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulkę siekamy. Warzywa podsmażamy na oliwie.
Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy, jajo, pieczarki, ser. Mieszamy, Jeśli trzeba, dodajemy bułkę tartą.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Porady
Ja po usmażeniu kotletów dodatkowo wstawiam je do piekarnika na 15 min, by w środku były odpowiednie.
Komentarze