Mielone łódeczki mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tarta , mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.
Doprawiamy do smaku przyprawaą do mięsa mielonego ,świeżo zmielonym pieprzem.
Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
2.Mocząc rece w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .
3.Sos:
Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.
4.Gotowe "paluchy - łódeczki" przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.
Komentarze