Mielone łódeczki mix

4.5 (180 ocen)

  • 45 min

Danie to wymyśliłam dla potrzeby chwili.

  • 45 min

Składniki:

  • łódeczki:

    0,5 kg mięsa mielonego

    3 łyżeczki musztardy sarepskiej

    6 łyżek kukurydzy konserwowej

    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

    2 jajka

    1 szklanka bułki tartej

    6 listków świeżej bazylii

    pieprz czarny świeżomielony do smaku

    100 g serka topionego śmietankowego

    125 ml mleka


    Sos:

    2 łyżeczki majonezu

    2 łyżeczki musztardy sarepskiej

    4 łyżeczki ćwikły z chrzanem



    Dodatkowo:

    olej do smażenia

    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone łódeczki mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tarta , mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.
    Doprawiamy do smaku przyprawaą do mięsa mielonego ,świeżo zmielonym pieprzem.
    Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  • 2. Mocząc rece w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
    Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
    Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .
  • 3. Sos:
    Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.
  • 4. Gotowe "paluchy - łódeczki" przekrawamy wzdłuż na pół.
    Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
    Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
    Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować