Mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

Kolejny dowód na to,że tradycyjne kotlety mielone nie muszą być nudne, zapraszam:)

Składniki:

  • 50 g mięsa mielonego
    ¼ cebuli
    ½ ząbka czosnku
    2 łyżki kaparów w zalewie octowej
    2 czubate łyżki słonecznika
    1 łyżeczka sosu sojowego
    szczypta słodkiej papryki
    ½ łyżeczki suszonego tymianku
    świeżo mielony pieprz
    3 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki wody ( ewentulanie)
    Sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    ¾ szklanki mleka
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Mięso: Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i lekko ostudzić. Do miski przełożyć mięso. Czosnek i cebulę drobno pokroić i dodać do miski. Wrzucić słonecznik. Kapary osączyć z zalewy i przesiekać na mniejsze kawałki. Dodać do miski. Dodać sos sojowy, oraz paprykę, świeżo mielony pieprz oraz tymianek. Wyrobić masę mięsną. W blenderze zmielić płatki owsiane najdrobniej jak się da. Dodać je do mięsa i ponownie wyrobić. Gdyby masa była zbyt zbita dodać wodę i znów wyrobić. Formować owalne kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano.
  • 2. Sos musztardowy: Z patelni zdjąć kotlety i dodać masło. Roztopić i dodać mąkę. Zesmażyć. Następnie stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę oraz świeżo mielony pieprz. Zdjąć z ognia. Sos podawać z kotletami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Mięso Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kotlety

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kotlety mielone z kaparami

Anyzkowo Kotlety w nowej odsłonie 20 min

To może cię zainteresować