Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo-pieczarkową kołderką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić razem z cebulą,czosnkiem i namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.Ddodać jajko i musztardę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Formować małe owalne kotleciki.Obtaczać w mące ,smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu .
.
2.Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
3.Masło rozgrzać na patelni,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie wlać zimny rosół połączony ze śmietaną.Zagotować.Ddodać koncentrat i natkę.Doprawić solą i pieprzem.Zalać kotlety.
4.Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę.Przyprawić solą i pieprzem.Smażyć do miękkości.Wyłożyć na sos.
5.Posypać startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
.
Komentarze