Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo-pieczarkową kołderką i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne mielone troszkę mi się już znudziły ,więc przygotowałam je w inny sposób .Są bardzo dobre a najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami .

  • 45 min

Składniki:

  • Kotleciki::

    600 g wieprzowej łopatki

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    2 łyżeczki sarepskiej musztardy

    1 czerstwa bułka

    1 jajko(trafiło mi się z dwoma żółtkami)

    sól,pieprz do smaku

    mąka do obtoczenia





    Sos:

    -100 ml śmietany 18%

    -200 ml rosołu

    -20 g mąki

    -20 g masła

    -sól,pieprz do smaku

    -3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    -1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego




    Ponadto:

    -3 duże pieczarki

    -3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki

    -1 mała cebula

    -tłuszcz do smażenia

    -50 g żółtego sera
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo-pieczarkową kołderką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a9g0yn 1. Mięso zmielić razem z cebulą,czosnkiem i namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.Ddodać jajko i musztardę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Formować małe owalne kotleciki.Obtaczać w mące ,smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu .
    .
  • image-1jr9wxh 2. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • image-1mm6moc 3. Masło rozgrzać na patelni,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie wlać zimny rosół połączony ze śmietaną.Zagotować.Ddodać koncentrat i natkę.Doprawić solą i pieprzem.Zalać kotlety.
  • image-17ty94v 4. Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę.Przyprawić solą i pieprzem.Smażyć do miękkości.Wyłożyć na sos.
  • 5. Posypać startym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować