Nie każdy przepada za mięsno- owocowym połączeniem. Oczywiście szanuje to, ale zachęcam do takich eksperymentów. Połączenie śliwki i mielonym mogę polecić, jako danie, które posmakuje każdemu.
50 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
• 1 mała cebula,
• 0,5 bułki,
• Mleko do namoczenia bułki,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• 1 duże jajko,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Około 8 śliwek węgierskich (ilość zależy od ich wielkości),
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta do obtoczenia
Mielone „knedle” ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego przygotowaną cebulę, bułkę, jajko, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy doprawiając do smaku przyprawami.
2.Śliwy myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy do połowy i usuwamy z nich pestki.
3.Kolejno odrywamy porcje ciasta. Formujemy z niej kulę, którą spłaszczamy. Na środku porcji mięsa umieszczamy pozbawioną pestki śliwę. Mięso naciągamy na owoc, formując „mięsnego knedla”.
4.Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety. Powinny być zanurzone w oleju do połowy wysokości. „Knedle” smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Komentarze