Mielone klopsiki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z wołowiny.

  • 15 min

Składniki:

  • Pół kilo wołowego mięsa mielonego
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
    40 dag pieczarek
    1/2 kostki bulionowej grzybowej i drobiowej
    łyżka mąki
    1 szklanka wody
    3 łyżki masła
    1 cebula
    czosnek granulowany, ziele ang.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Mielone klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w grube pół-talarki (wraz z ogonkami).
    Do garnka wrzucamy 3 łyżki masła.
    Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do masła, lekko przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy ok 2 minut po czym przykrywamy i dusimy ok 10 minut na wolnym ogniu (solimy i pieprzymy).
    Gdy już pieczarki puszczą soki dodajemy pół kostki bulionowej grzybowej i pół drobiowej.
    Dolewamy 3/4 szklanki wody i zagotowujemy.
  • 2. W tym czasie rozrabiamy łyżkę mąki w pozostałej (1/4 szklanki) wodzie.
    Dodajemy wodę z mąką i mieszamy.
    Dodajemy ziele angielskie i gotujemy jeszcze 5 min. na wolnym ogniu.
  • 3. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, bułkę tartą, solimy, pieprzymy i dodajemy jajko, wyrabiamy mięso (powinno być dosyć sztywne i nie powinno się rozpadać).
    Z wyrobionego mięsa formujemy 2 cm. kuleczki które lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na patelni.
    Kotlety polane sosem podawać z ziemniakami bądź kaszą gryczaną.

Porady

Dodatkowo smak uzupełnią tarte buraczki bądź ogórki kiszone/korniszony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować