Uwielbiam wszystko co pomidorowe.Kęski mielonego smazone w sosie pomidorowym maja orginalny , pomidorowy smak. Z zasmarzanymi warzywami tworza orginalna i smaczna potrawe.Moja własna kompozycja.
45 min
Składniki:
SKŁADNIKI
400 g mieszanego mielonego mięsa
zioła prowansalskie
PIEPRZ , SÓL
olej do smazenia
- duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
2 łyzki sosu do spagetti (płynny ze słoika) ewentualnie 2 łyzki ketchupu
- 1 szklanka bulionu (z kostki)
przyprawy
suszona bazylia
Mielone kęski w sosie pomidorowym z zasmażanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1
Na patelni rozgrzac olej i smażyc wielkosci około 2-3 cm kęski miesa mielonego z obu stron .
Do drugiej patelnii włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion,dodac sos spagetti albo ketchup i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć wczesniej usmazone kęski z pierwszej patelnii do sosu, ,przykręcić ogień i dusić około 20 minut. Doprawic do smaku przyprawami i sporą ilością bazylii.
2 Warzywa pokroic w bardzo cienkie paski i smazyc pod przykryciem w niewielkiej ilosci olejuaz zmiękną , na koniec doadac troche komcentratu pomidorowego i przyprawy.Wymieszac.
Na talerz wyłozyc usmazone w sosie pomidorowym kęski miesa , pokac sosem pomidorowym a po bokach udekorowac zasmarzanymi warzywami.
Danie na koniec posypac tartym zółtym serem.
Smacznego.
Komentarze