Mielone fasolowo-gryczane

4.5 (145 ocen)

Wegetariańskie mielone, w których bazę stanowi mielona czerwona fasola i kasza gryczana, aromatu nadała im feta i olej z chilli. Do mielonych świetnie pasuje puree ziemniaczane i surówka ze świeżych warzyw. Sycący i prosty obiad.

Składniki:

  • Mielone:
    1 puszka czerwonej fasoli (waga bez zalewy 220 g)
    100 g niepalonej kaszy gryczanej
    3 jajka
    1/2 łyżki oleju rzepakowego z chilli
    1 średnia cebula
    100 g fety
    sól, pieprz
    otręby owsiane do obtaczania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mielone fasolowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod zimną wodą. 2 jajka ugotuj na twardo. Kaszę również ugotuj i zostaw do ostudzenia.
  • 2. Fasolę, kaszę, jajka i cebulę zmiel w blenderze na gładką masę, dodaj 1 surowe jajko, pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem, olejem z chilli, wymieszaj dokładnie. Miskę z masą wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • 3. Z masy formuj kotleciki a każdy obtaczaj w otrębach owsianych, kotleciki usmaż na złoto na oleju rzepakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Fasola czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotleciki gryczano-jajeczne :)

To może cię zainteresować