Wegetariańskie mielone, w których bazę stanowi mielona czerwona fasola i kasza gryczana, aromatu nadała im feta i olej z chilli. Do mielonych świetnie pasuje puree ziemniaczane i surówka ze świeżych warzyw. Sycący i prosty obiad.
Składniki:
Mielone:
1 puszka czerwonej fasoli (waga bez zalewy 220 g)
100 g niepalonej kaszy gryczanej
3 jajka
1/2 łyżki oleju rzepakowego z chilli
1 średnia cebula
100 g fety
sól, pieprz
otręby owsiane do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
Mielone fasolowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod zimną wodą. 2 jajka ugotuj na twardo. Kaszę również ugotuj i zostaw do ostudzenia.
2.Fasolę, kaszę, jajka i cebulę zmiel w blenderze na gładką masę, dodaj 1 surowe jajko, pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem, olejem z chilli, wymieszaj dokładnie. Miskę z masą wstaw na 1 godzinę do lodówki.
3.Z masy formuj kotleciki a każdy obtaczaj w otrębach owsianych, kotleciki usmaż na złoto na oleju rzepakowym.
Komentarze