Mielone barbecue z warzywami

4.5 (168 ocen)

Nie codzienna wersja kotletów mielonych. Delikatne lecz z charakterem. Sos barbecue stawia je w całkiem innej odsłonie :)

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    200 g. pieczarek
    1 mała papryka czerwona
    1 mała papryka żółta
    3 liście młodej białej kapusty
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    100g. tartego sera żółtego
    1 jajko
    1 kajzerka namoczona w mleku
    5 łyżek sosu barbecue
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 szklanka bułki tartej+ do panierowania
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka chili ( ja miałam świeżo mielone płatki)
    sól , pieprz wg. smaku
    1 łyżka masła
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Mielone barbecue z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Warzywa umyć , osuszyć, papryki, cebulę oraz pieczarki pokroić w kosteczkę , czosnek posiekać drobno.
    Na patelni rozgrzać masło , włożyć składniki , smażyć ok 5 min. co chwila mieszając.
  • masa na kotlety mielone 2. Kapustę posiekać drobno.
    Mięso mielone przełożyć do miski , dodać jajko , bułkę tartą , odciśniętą kajzerkę , ser żółty , sos barbecue , musztardę , podsmażone warzywa oraz kapustę. Doprawić , wymieszać dokładnie dłońmi.
  • kotlety podczas smażenia 3. Na patelni rozgrzać olej/smalec , w dłoniach formować dość zgrabne kotleciki , obtaczać w bułce tartej , smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami u mnie młode ziemniaki i świeże warzywa. Pasowała będzie do nich marchewka z groszkiem na ciepło. Kotlety można także pokroić w plastry i podać z pieczywem jako kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować