Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity. Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    100g pasty kokosowej
    100g płatków jaglanych
    50g cukru kokosowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
    100g miodu
    100g mąki jaglanej
    50g wiórków kokosowych
    1 jajko
    1 łyżka kakao (płaska)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki zmielonych goździków
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    około 80g czekolady mlecznej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pastę kokosową roztopić na patelni, a następnie połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem.
    Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski.
    Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia.
    Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około 3 cm odstępy.
    Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach.
    Przygotować polewę czekoladową.
    Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z odrobiną mleka.
    Ostudzone pierniczki posmarować polewą i odłożyć - aż czekolada zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować