Szybkie, miękkie pierniczki do nadziewania

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robi się je dosłownie ekspresowo, nie muszą leżakować, są od razu miękkie i puszyste. Można je nadziać powidłami śliwkowymi. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możesz też je przygotować na ostatnią chwilę przed świętami. Te pierniczki są tak dobre, że znikają bez zbędnych dekoracji, chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żebym je pięknie udekorowała, ponieważ znikają prosto z blaszki, jeszcze ciepłe i "gołe".

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2¼ szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
    0,5 szkl. cukru pudru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka – L
    1,5 łyżki miodu
    60 g masła
    25 g drożdży świeżych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Szybkie, miękkie pierniczki do nadziewania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche przesiać do miski i wymieszać, następnie podgrzać masło z miodem na małym ogniu. Wyłączyć palnik i wkruszyć drożdże, wymieszać dokładnie do połączenia, wlać do miski ze składnikami suchymi ( odczekałam 3-5 min. za nim wlałam ), wbić jajka.
    Wszystko wyrobić ręką lub przy pomocy miksera. Następnie na lekko podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto, na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
    Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucać do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8-10 min. Można je również posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
    Piec do zarumienienia.

Porady

Gotowe po przestygnięciu lukrujemy, dekorujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować