Miękka pieczona wołowina

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na miękką pieczoną wołowinę, taką klasyczną, ale w nowoczesnym wydaniu. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g wołowiny np. udziec
    1 cebula
    4-5 suszonych pomidorów
    1/2 szklanki pestek dyni
    ok. 1 łyżeczki pieprzu
    1/4 szklanki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    sól
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miękka pieczona wołowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1.
    Przygotowanie wołowiny zaczynam dzień wcześniej. Wołowinę kroję w kostkę taką gulaszową.
    Krok 2.
    Następnie do miski wrzucam pokrojoną wołowinę, dodaję posiekaną drobno cebulkę, wsypuję dość sporo pieprzu (ja dałam ponad 1 łyżeczkę, ale możecie mniej), dodaję oliwę, ocet i wrzucam pomidory suszone.Wstawiam na noc do lodówki.
    Krok 3.
    Kolejnego dnia obtaczam wołowinę w mące i obsmażam szybko na patelni z olejem.
    Krok 4.
    Przekładam do formy, dodaję resztę składników marynaty, dorzucam pestki dyni, solę i przykrywam pokrywą lub folią aluminiową a następnie wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 1 g i 10 minut do 1 godz. 40 (70-100 minut).

    Podaję z ziemniakami, wołowina jest bardzo miękka, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wołowina pieczona z czarną soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wołowina pieczona z czarną soczewicą

czarrna Syty, aromatyczny obiad :) 2 godz.

To może cię zainteresować