Są bardzo mięciutkie, zaraz po upieczeniu, a potem lekko twardnieją by w puszce czy słoiku czekać do świąt :) Pierniczki im grubiej będziemy wycinać tym będą bardziej miękkie
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 blaszki pierników:
2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej
1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały)
180 g masła
1 jajko kl L
1/2 szkl miodu
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Mięciutkie, ucierane pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc.
3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stop. przez około 10-12 minut.
Wystudzone pierniczki, przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.
Komentarze