Mięciutkie, Ucierane Pierniki

3.2 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są bardzo mięciutkie, zaraz po upieczeniu, a potem lekko twardnieją by w puszce czy słoiku czekać do świąt :) Pierniczki im grubiej będziemy wycinać tym będą bardziej miękkie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki pierników:

    2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej
    1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały)
    180 g masła
    1 jajko kl L
    1/2 szkl miodu
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

3.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka

Mięciutkie, ucierane pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników.
    2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc.
    3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce.

    Pieczemy w 180 stop. przez około 10-12 minut.

    Wystudzone pierniczki, przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować