Piękne truskawki zakupiłam w moim ulubionym sklepiku na rogu i zaraz namnożyły się pomysły na ich przerobienie, najpierw usmażyłam mięciutkie placuszki na deser. Smakowały nam bardzo, więc radzę wam zrobić z podwójnej porcji ;)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 12-14 placuszków:
1/2 szkl zsiadłego mleka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki sody
kilka kropel esencji waniliowej
1 jajko
garść truskawek
do smażenia olej lub olej kokosowy
do obsypania cukier puder
Mięciutkie truskawkowe placuszki na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajko roztrzepujemy razem z zsiadłym mlekiem. Dodajemy mąkę, esencję waniliową, cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Truskawki kroimy na plasterki lub kawałki i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy sodę, mieszamy i od razu smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu lub na oleju kokosowym.
Gotowe placuszki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Komentarze