Mięciutkie babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Są przepyszne, wilgotne i takie... mocno truskawkowe! Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 6-7 sztuk)
    100g mąki pszennej
    75g cukru
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml mleka
    1 jajko (duże)
    75g masła/margaryny
    Dodatkowo:
    100g truskawek
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Mięciutkie babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone truskawki pokroić w kostkę oraz obtoczyć z mące ziemniaczanej.
    Masło/margarynę rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
    W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko z mlekiem.
    Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.
    Na końcu wmieszać truskawki.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
    Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu, ale babeczki całkowicie, równomiernie się rumienią.)
    Babeczki wyjąć z blachy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować