Michałkowe muffinki

0 (0 ocen)

Muffinki z kawałkami cukierków "Michałków" w środku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/4 szklanki kefiru
    100 g masła
    2 jajka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    9-10 cukierków "Michałków"
    cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Michałkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy kefir, masło i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlewamy do nich składniki mokre i całość mieszamy.
  • 3. "Michałki" przekrawamy na połowy. Do silikonowych foremek na muffinki lub do papierowych papilotek nakładamy po łyżce ciasta, lekko wciskamy połówkę "Michałka" i na wierzch wykładamy drugą łyżkę ciasta.
  • 4. Muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni 25-30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Porady

Ekstrakt waniliowy możemy zastąpić cukrem waniliowym, wtedy dodajemy go do składników sypkich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy