Imieninowa Kolacja Pełna Wrażeń i doznań kubków smakowych.Mniam Mniam
2 godz.
Składniki:
500 g Piersi z Kurczaka
Opakowanie placków tortilla
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka zółta
1 papryka czerwona
1 mała papryczka chili
1 mała cebula czerwona
1 mały pomidor
przyprawa curry,sól,przyprawa do kuchni meksykańskiej,
olej do smażenia
Grzanki:
dwie kromki chleba tostowego,
sos czosnkowy(śmietana,czosnek,majonez,koperek suszony)
sałata zielona,
ser zółty 15 dag,
Mexico chicken - czyli kurczakowy misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w drobną kooooosteczkę i marynować(maaasować) z dodatkiem przypraw.(curry[pikanteria],przyprawa do kuchni meksykańskiej([mmmm],sól). Odstawić do lodówki na min. 1h. Papryki żółtą i czerwoną pokroić w kostkę.Cebule pokroić w pióra.
Na rozgrzaną patelnie z mała ilością oleju dodać cebulkę i papryczki.Pomidora pokroić w kostkę.Papryczkę chili opróżnić z pestek pokroić w kostkę(nie chcemy chyba aż tyle ostrości.PS:musi zostać nam na pózniej :) Pokrojonego pomidora i papryczkę chili dodać do pozostałych składników na patelni.Dodać fasole czerwoną(wcześniej dobrze "odsączyć" z zalewy.Po odparowaniu wody posolić warzywa szczyptą soli i dobrze wymieszać.Dodać naszego marynowanego kurczaczka :) I tak razem wszystko smażyć przez okolo 30 min.
Sałatka do tortilli:
Chleb tostowy dwie kromki włożyć do tostera czy innego opiekacza.Po wyciągnięciu pokroić w kosteczkę. Sałatę wymieszać z sosem czosnkowym
i grzankami.
Sałatkę ułożyć na plackach posypać serem zółtym zawinąć(podobnie do krokieta czy naleśnika) i włożyć do opiekacza,piekarnika czy podpiec na patelni.
SMACZNEGO
Porady
Każdy może zmieniać i dodawać swoje składniki.Jeśli jednak dodajemy papryczkę chili do dania nie dodajemy czosnku i odwrotnie.
Komentarze