Ciasto metrowiec z masą budyniową

  • wyświetlono: 2071 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To ciasto to smak mojej beztroskiej młodości ,ostatnio robiłam je ponad 30lat temu i warto było sobie przypomnieć, pyszne to jedyne słowo jakim mogę je opisać . Myślę , że przepisy sprzed lat są inne od tych teraz, moje pokolenie wie o czym mowię :)

rene70
  • 280min

Składniki

ciasto
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 6 jajek
- 270 g cukru
- 220 g margaryny Kasia
- 1 duża łyżka śmietany 18 %
- 2 duże łyżki kakao - ok 9 g
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa :
- 800 ml mleka
- 270 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
- kilka kropel olejku waniliowego

Polewa czekoladowa
- 120 ml mleka
- 65 g kakao
- 90 g masła
- 110 g cukru
- 1 duża łyżka śmietany 18 %

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto metrowiec z masą budyniową

  • 1. Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian cukier i żółtko ,dodać śmietanę z olejkiem waniliowym ,nadal ucierać ,
    dodać powoli przesianą mąkę i ucierać na wolnych obrotach do połączenia składników ,
    białka ubić na sztywną pianę i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą .
    Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej.
    Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka".
    Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto.
  • 2. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową.
    Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy z mąkami bardzo dokładnie żeby nie było grudek ,ja przetarłam przez sito po wymieszaniu , drugą cześć mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem, zmniejszamy ogień na minimum i wlewamy powoli mleko z mąką ,gotujemy przez 2-3 minuty cały czas mieszając żeby się budyń nie przypalił . studzimy ,

    masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i kilka kropli olejku waniliowego ,ucieramy ok 5 minut .
  • 3. Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy na ok1 cm , smarujemy plasterek masą i przykładamy drugi plasterek
    i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :)
    Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu.
  • 4. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy osiągnąć .

    Polewamy ciasto , posypujemy płatkami lub kostką migdałów i wstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

Porady

masło do budyniu powinno mieć temperaturę pokojową
zamiast olejku waniliowego można dać laskę wanilii

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowametrowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

biszkopt z masą i bezą

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto białkowo-biszkoptowe z masa budyniową

Pyszne delikatne ciasto z masa...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: maja11

ciasto z galaretką i masą budyniową

ciasto dla małych łasuchów

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE