Ciasto metrowiec z masą budyniową

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz. 40 min

To ciasto to smak mojej beztroskiej młodości ,ostatnio robiłam je ponad 30lat temu i warto było sobie przypomnieć, pyszne to jedyne słowo jakim mogę je opisać . Myślę , że przepisy sprzed lat są inne od tych teraz, moje pokolenie wie o czym mowię :)

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto
    - 300 g mąki pszennej typ 550
    - 6 jajek
    - 270 g cukru
    - 220 g margaryny Kasia
    - 1 duża łyżka śmietany 18 %
    - 2 duże łyżki kakao - ok 9 g
    - kilka kropel olejku waniliowego
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa :
    - 800 ml mleka
    - 270 g masła
    - 60 g mąki pszennej
    - 65 g mąki ziemniaczanej
    - 130 g cukru
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Polewa czekoladowa
    - 120 ml mleka
    - 65 g kakao
    - 90 g masła
    - 110 g cukru
    - 1 duża łyżka śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery

Ciasto metrowiec z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucierać do białej masy ,dodawać na przemian cukier i żółtko ,dodać śmietanę z olejkiem waniliowym ,nadal ucierać ,
    dodać powoli przesianą mąkę i ucierać na wolnych obrotach do połączenia składników ,
    białka ubić na sztywną pianę i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą .
    Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodac przesiane kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej.
    Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka".
    Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto.
  • 2. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową.
    Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy z mąkami bardzo dokładnie żeby nie było grudek ,ja przetarłam przez sito po wymieszaniu , drugą cześć mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem, zmniejszamy ogień na minimum i wlewamy powoli mleko z mąką ,gotujemy przez 2-3 minuty cały czas mieszając żeby się budyń nie przypalił . studzimy ,

    masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń i kilka kropli olejku waniliowego ,ucieramy ok 5 minut .
  • 3. Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy na ok1 cm , smarujemy plasterek masą i przykładamy drugi plasterek
    i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :)
    Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu.
  • 4. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy osiągnąć .

    Polewamy ciasto , posypujemy płatkami lub kostką migdałów i wstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

Porady

masło do budyniu powinno mieć temperaturę pokojową zamiast olejku waniliowego można dać laskę wanilii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować