Metrowiec z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem. Dodać 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia, olej i wodę. Ciasto powinno być lejące. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao , a do drugiej 2 łyżki mąki. Gotowe ciasta przelać do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką, o wymiarach ok.30 cm x 10 cm. Wstawić 2 jednocześnie do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 st-200 st. Przygotować krem: Z lita mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać w niej budynie. Resztę mleka zagotować dodając 3 łyżki cukru. Zmniejszyć płomień. Na gotujące mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać energicznie ,żeby nie powstały grudki. Zagotować. Lekko ostudzić. Odłożyć kilka łyżek kremu. Po upieczeniu ciasto ostudzić i pokroić na grubsze plastry. Smarować raz ciemne , raz jasne ciasto (ok. 1 łyżka kremu na każdy kawałek) i łączyć razem , lekko przyciskając. Można zrobić 2 krótsze metrowce lub jeden dłuższy. Odłożonym kremem posmarować całe ciasto i polać polewą czekoladową (2 czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej). Ciasto włożyć na ok. 2 godz do lodówki , żeby lepiej stężało. Kroić na ukos najlepiej przez 3 plastry.
Komentarze