Metrowiec z kremem

4.96 (170 ocen)

  • 30 min

Metrowca, jak sama nazwa wskazuje, jest tyle, że wystarczy dla wielu łakomczuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    16 łyżek oleju
    16 łyżek wody
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 aromaty cytrynowe
    1 łyżeczka kakao
    KREM:
    3 szklanki mleka
    1 kostka margaryny
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    POLEWA:
    1/2 szklanki cukru
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżeczki wody
    1 łyżeczka kakao
    WIERZCH:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.96 (170 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Metrowiec z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Metrowiec z kremem 1. CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 1 łyżeczkę kakao. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasta pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
    KREM: 2 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy. 1 szklankę mleka rozprowadzamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do wcześniej zagotowanego mleka z cukrem. Ponownie zagotowujemy. Krem studzimy i stopniowo miksujemy z margaryną. Upieczone i przestudzone 2 ciasta kroimy w 2 cm kromeczki. Smarujemy kremem i zlepiamy kolorami na przemian lekko dociskając.
    POLEWA: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowe ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto kroimy na skos, będzie lepszy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować