METROWIEC Z KOKOSEM

0 (0 ocen)

Metrowiec lub szachownica wygląda może na skomplikowane ciasto, ale uwierzcie mi nie jest trudne, a efektownie wygląda na naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Ja przedstawiam Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków n

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    20 dag cukru kryształ
    15 dag mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 - 2 łyżki kakao
    olejek rumowy
    1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok)
    sól
    6 łyżek ciepłej przygotowanej wody

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1 / 2 litra mleka
    3 / 4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny z masłem

    Nasączenie:
    - herbata (esencja herbaty zaparzona w 200 ml wody z 2 - 3 torebek herbaty czarnej earl grey i 1 torebki herbaty czarnej Lipton lub innej wtedy 2 torebki). 1 / 2 szklanki esencji herbaty zalać chłodną wodą do ok. 200 ml. Posłodzić do smaku.
    - kawa (1 -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać około 50 ml gorącą wodą , ale nie wrzącą rozpuścić). Do rozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku.

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Metrowiec z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą.

    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
  • 3. Przełożenie ciasta: Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą bok pierwszego paska i przekładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy. Po złączeniu pasków w moim przypadku dwóch smarujemy powstały spód masą i powtarzamy czynność układając na wierzch pasy zachowując naprzemienność. Na koniec gdy ciasto będzie już złożone smarujemy je z każdej strony masą. Na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

- ciasto najlepiej kroić długim ostrym nożem wcześniej zamoczonym w wodzie - biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3 lub 4

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kakao Masa Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować