Metrowiec

  • wyświetlono: 602 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

CZekoladowo-waniliowe ciasto z kremem na metry ;)

  • 60 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTA:
- jajka: 8 sztuk
- cukier: 2 szklanki
- przegotowana woda: 0.75 szklanki
- olej: 0.75 szklanki
- mąka: 3 szklanki
- proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
- ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy: 2 łyżeczki
- kakao: 2 łyżki
- mąka: 2 łyżki
KREM:
- budynie waniliowe na pół litra mleka bez cukru: 2 sztuki
- mleko: 750 mililitrów
- cukier: 7 łyżek
- mąka pszenna: 1 łyżka
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka
- miekkie masło: 300 gramów
- żółtko: 1 sztuka
POLEWA:
- śmietana kremówka: 200 mililitrów
- czekolada (gorzka, mleczna, albo po połowie): 200 gramów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Metrowiec

  • 1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao. Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe). Ostudź ciasta na kratce.
  • 2. Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  • 3. Miękkie masło zmiksuj z żółtkiem, dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.
  • 4. Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta. Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.
  • 5. Przygotuj polewę czekoladową – kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce. Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
  • 6. Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem – takim około 45 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaWigiliaWielkanocwiosnaboże narodzeniejesieńpiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezy
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciacho

Dodane przez: goshia

Metrowiec

Smakuje całej rodzinie

Metrowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Metrowiec

Upiec coś pysznego i niedrogiego...

Metrowiec

Dodane przez: zielonaa

Metrowiec

Ten placek jest idealny, gdy spodziewamy...

Metrowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Metrowiec

Ciasto przekładane z kremem budyniowym....

Metrowe "szachownica"

Dodane przez: magda773

Metrowiec "szachownica"

Ciasto metrowiec robiłam wiele...

METROWIEC

Dodane przez: agula85

METROWIEC

Pyszne ciasto na każdą okazję i...