1.Krem: odlać 1/2 szklanki mleka, rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać mleko z mąkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Dodać aromat.
2.Przełożyć ciasto: kromka ciemna - krem - kromka jasna - krem itd. Polać polewą, kroić ukośnie (porcja ciasta powinna być złożona z pasków ciemnego i jasnego ciasta).
3.Ciasto: wszystkie składniki (oprócz kakao) razem zmiksować. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki wody. Upiec oddzielnie 2 ciasta - w foremce keksówce (piekłam w temp. 180 stopni ok. 30 minut). Wystudzić. Pokroić w kromki.
Komentarze