Metrowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

przepis jest w mojej rodzinie od lat i bardzo lubię z niego korzystać :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka: 2.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżki

    - mleko: 0.5 litra
    - masło: 200 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - aromat arakowy: 2 mililitry

    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: odlać 1/2 szklanki mleka, rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać mleko z mąkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Dodać aromat.
  • 2. Przełożyć ciasto: kromka ciemna - krem - kromka jasna - krem itd. Polać polewą, kroić ukośnie (porcja ciasta powinna być złożona z pasków ciemnego i jasnego ciasta).
  • 3. Ciasto: wszystkie składniki (oprócz kakao) razem zmiksować. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki wody. Upiec oddzielnie 2 ciasta - w foremce keksówce (piekłam w temp. 180 stopni ok. 30 minut). Wystudzić. Pokroić w kromki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować