Metrowiec

0 (0 ocen)

Smakuje całej rodzinie

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jaj
    3 szkl maki
    2 szkl cukru
    16 łyżek wody
    16 łyżek oleju
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    MASA:
    3 szkl mleka
    4 łyżki maki pszennej
    4 łyzki mąki ziemniaczanej
    cukier do smaku
    olejek arakowy
    masło 250 g
    3 łyżki kakao
    kokos

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i wylać do dwóch podłużnych forem o długości ok 40 cm. Piec 40 min w 180*
  • 2. Wystudzone ciasto pokroić na kromki (powinno ich wyjść ok 20 z ciasta białego i tyle samo z kakaowego)
  • 3. Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5.
    do 1/5 masy dodać kakao.
  • 4. Ciasto przekładać na przemian: białe ciasto- masa- ciemne ciasto- masa-białe itd aż do skończenia ciasta.
    Całe ciasto posmarować ciemną masą i posypać kokosem.

Porady

Ciasto należy kroić po skosie, tak zeby w każdym kawałku bylo widać część ciasta jasnego i ciemnego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy