1.Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i wylać do dwóch podłużnych forem o długości ok 40 cm. Piec 40 min w 180*
2.Wystudzone ciasto pokroić na kromki (powinno ich wyjść ok 20 z ciasta białego i tyle samo z kakaowego)
3.Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5.
do 1/5 masy dodać kakao.
4.Ciasto przekładać na przemian: białe ciasto- masa- ciemne ciasto- masa-białe itd aż do skończenia ciasta.
Całe ciasto posmarować ciemną masą i posypać kokosem.
Porady
Ciasto należy kroić po skosie, tak zeby w każdym kawałku bylo widać część ciasta jasnego i ciemnego
Komentarze