Metrowiec

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto przekładane z kremem budyniowym. Polecam

  • 75min

Składniki

Ciasto:
40dkg cukru
40dkg. mąki
6 jaj
12 łyżek ciepłej wody
15 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Krem:
500ml. mleka
budyń śmietankowy 2 opakowania
100g. cukru pudru
250g. margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Metrowiec

  • 1. Ciasto: Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać wodę, olej, 40dkg. mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 płaskie łyżeczki kakao. Ciasto wlać do foremki i piec 40-45 minut w 180 stopniach w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta pokroić i przełożyć rozrobionym gotowym kremem.

    Krem: Mleko zagotuj, ale odlej pół szklanki do rozrobienia budyniu. Do gotującego się mleka wlej budynie i ugotuj. Ostudzony budyń utrzyj z margaryną i cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Metrowiec

Dodane przez: zielonaa

Metrowiec

Ten placek jest idealny, gdy spodziewamy...

metrowiec

Dodane przez: Wypieki Beaty

Metrowiec

CZekoladowo-waniliowe ciasto z...

Dodane przez: PolskaGotuje

METROWIEC

Jak sama nazwa mówi babka ta ma,...

Metrowe "szachownica"

Dodane przez: magda773

Metrowiec "szachownica"

Ciasto metrowiec robiłam wiele...

Dodane przez: milka55

METROWIEC

Pyszne ciasto,od lat goszczące...

Dodane przez: bogusława_

Metrowiec

Ten przepis dostałam od mojej mamy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE