Metrowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto przekładane z kremem budyniowym. Polecam

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40dkg cukru
    40dkg. mąki
    6 jaj
    12 łyżek ciepłej wody
    15 łyżek oliwy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    Krem:
    500ml. mleka
    budyń śmietankowy 2 opakowania
    100g. cukru pudru
    250g. margaryny

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać wodę, olej, 40dkg. mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 płaskie łyżeczki kakao. Ciasto wlać do foremki i piec 40-45 minut w 180 stopniach w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta pokroić i przełożyć rozrobionym gotowym kremem.

    Krem: Mleko zagotuj, ale odlej pół szklanki do rozrobienia budyniu. Do gotującego się mleka wlej budynie i ugotuj. Ostudzony budyń utrzyj z margaryną i cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy