Metrowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten placek jest idealny, gdy spodziewamy się większej liczby gości. Będzie smakował wszystkim łasuchom.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 8 jajek, szklanka cukru, 2.5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka oleju, 0.5 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, troszkę otartej skórki z pomarańczy lub cytryny
    Krem: 4 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1.5 szklanki cukru, 1.5 kostki masła lub margaryny, 1 cukier waniliowy
    Ponadto:
    tłuszcz do foremek, 1 łyżka bułki tartej do posypania foremek, 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania foremek

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, dodając ciepłą wodę i olej. Następnie dodać przesianą z proszkiem mąkę i utartą skórkę pomarańczy.
  • 2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao.Piec każde ciasto osobno w keksowych foremkach w temp. 180 st. Celsjusza przez 30-40 min.
  • 4. Krem: 3 szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną Dodać do gotującego się mleka, zagotować, wystudzić.
  • 5. Masło utrzeć, dodawać budyń, cały czas ucierając na puszystą masę.
  • 6. Upieczone ciasta pokroić w kromki. Układać na przemian - ciemne, jasne i przekładać kremem. Poskładane ciasto posmarować masą, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki.

Porady

Schłodzone ciasto kroimy po skosie. Ciasto możemy również ozdobić polewą czekoladową lub kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy