Metrowiec wyśmienity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne - do przygotowania potrzebna będzie połowa składnik (oprócz kakao)
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać 4 łyżki gorącej wody i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem. Na samym końcu dodać olej i wymieszać.
2.Ciasto ciemne - z pozostałych składników przygotować w ten sam sposób ciasto pamiętając aby 2 łyżeczki mąki zastąpić 2 łyżeczkami kakao.
3.Oba ciasta przełożyć do podłużnych blaszek i piec w temp. 180 stopni przez ok 60 min.
4.Budyń ugotować według przepisu i odstawić do wystudzenia.
Margarynę utrzeć " na biało" i dodawać do niej stopniowo przestudzony budyń.
5.Upieczone i przestudzone ciasta pokroić na kromki o grubości ok 1,5 cm.
6.Układanie : Kromkę ciemnego ciasta smarujemy kremem i przykładamy do niego jasne ciasto, które również smarujemy kremem i przykładamy do niego ciemne ciasto, i tak na przemiennie do wyczerpania ciast.
7.Ułożone ciasto zdobimy polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie ciasto kroimy po ukosem. SMACZNEGO :)
Porady
W czasie układania ciasta, co drugą warstwę kremu możemy zastąpić np: dżemem z czarnej porzeczki, przez co ciasto uzyska bardziej winy smak.
Komentarze