Metrowiec

4.5 (170 ocen)

  • 1 min

Jest bardzo pysznym ciastem :)

  • 1 min

Składniki:

  • 8 jaj
    2 niepełne szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    8 łyżek przygotowanej wody
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mleka
    1,5 paczki budyniu
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła + 1/2 kostki palmy
    3 łyżki alkoholu
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    8 jaj
    2 niepełne szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    8 łyżek przygotowanej wody
    8 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Cukier utrzeć z żółtkami dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z wodą oraz olejem. Ciasto dobrze wymieszać. Podzielić na 2 równe części dodając do jednej 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao. Ciasto wlać na 2 równe blaszki i upiec. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ciasto pokroić na równe kawałki przekładać na przemian jasne, ciemne, jasne, ciemne smarując kremem.

    Krem
    2 szklanki mleka
    1,5 paczki budyniu
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła + 1/2 kostki palmy
    3 łyżki alkoholu
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru

    Budyń ugotować i ostudzić. Masło utrzeć z margaryną dodając cukier i po łyżce budyniu na koniec dodać alkohol. Krem wymieszać i przekładać na przemian smarując kawałki ciasta. Na koniec polać polewą posypać można orzechami lub kokosem.

    Polewa
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 kostki margaryny

    Składniki polewy rozpuścić zagotować i polać ciasto.

Porady

Ciasto po zrobieniu kroić ukośnie na 3 cm kawałki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować