Metrowiec

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na II roku wychowania muzycznego. Wspólnie z mamą i siostrą gotujemy dla 10 osób.

Składniki:

  • Ciasto I: 8 jajek
    ● 50 dag cukru
    ● 60 dag mąki
    ● 6 łyżeczek proszku do pieczenia
    ● po 20 łyżek wody i oleju
    ● 2 łyżki kakao
    Masa: ok. 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mleka
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● łyżka mąki pszennej
    ● kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy wodę
    i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
    Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek. Ciasto dzielimy
    na pół. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy.
  • 2. Ciasta wlewamy do dwóch keksówek wyłożonych
    papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy. Kroimy w 1-cm plastry.
  • 3. Masa: 1/2 szkl. mleka mieszamy
    z mąkami i wlewamy
    do gotującego się pozostałego
    mleka z cukrem. Chwilę
    gotujemy, mieszając. Studzimy,
    ucieramy z masłem. Plastry
    jasnego i ciemnego ciasta
    smarujemy kremem, układamy
    na przemian po kilka plastrów
    i kroimy w poprzek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować