METROWIEC

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Pyszne, wilgotne ciasto z delikatnym kremem

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    Ciasto:
    8 jaj
    16 łyżek oleju
    16 łyżek wody
    2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    zapach np. waniliowy (niekoniecznie)


    Masa:
    3 szklanki mleka
    8 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    200 gram masła lub margaryny
    1/2 szklanki śmietany 30%
    2 łyżki cappuccino śmietankowego

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    6 łyżek cukru
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei, ciągle ucierając)

    + szklanka cukru+ 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej.

    Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek.

    Delikatnie wymieszać, wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

    Ciasto ciemne:
    Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając)

    + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + 2 łyżki kakao.

    Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek.

    Delikatnie wymieszać, wlać do drugiej keksówki (40x11cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

    Oba ciasta piec równocześnie, w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 50-55 minut.
  • 2. Masa:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.

    W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.

    Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać,

    ponownie zagotować i gotować chwilę, żeby mąka nie była surowa). Wystudzić.

    Rozmiksować 200 gram masła lub margaryny.

    Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej masy budyniowej, a na końcu śmietanę.

    Całość ewentualnie dosłodzić do smaku, wedle własnych upodobań.

    Odłożyć połowę a do drugiej połowy dodać 2 łyżki cappuccino i zmiksować.

    Wystudzone ciasto pokroić na kromki jak chleb.

    Przekładać masą na przemian kromka jasna masa, kromka ciemna układając na czymś długim.

    Masę też możemy smarować na przemian.


    Polać polewa czekoladową:
    Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać 6 łyżek cukru, kakao i wodę.

    Zamieszać trzymać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, przed polaniem ciasta odrobinę wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować