Merengi kawowe czyli bezy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bezy możemy upiec gdy zostanie nam białek np. z pieczenia pączków czy faworków.Niezwykle słodkie,przełamane lekką nutką kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 białka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Merengi kawowe czyli bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 3. Kawę wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie ją rozgniatamy.
  • 4. Następnie kawę wsypujemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
  • 5. Pianę z białek przekładamy do szprycy lub łyżeczką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy.
  • 6. Bezy pieczemy około 20 minut,następnie suszymy w lekko uchylonym piekarniku,przez około 40 minut ,w temperaturze około 140-150.

Porady

Przepis na dwie blaszki bezików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy