Menemen, jajecznica po turecku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Menemen to turecka jajecznica, bardzo aromatyczna z dodatkiem warzyw i kiełbasy z baraniny.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka kurze 3 szt.
    cebula 1 szt.
    pomidorki koktajlowe 6-8 szt.
    szczypior
    kiełbasa z baraniny 50 g
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    kumin do smaku
    papryczka cayenne 1 szt.
    imbir do smaku
    kozieradka szczypta
    czosnek 1 ząbek
    oliwa do smażenia
    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie

Menemen, jajecznica po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy kumin, kozieradkę, smażymy kilka minut aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy papryczkę cayenne, przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pokrojoną kiełbasę w kostkę, starty na drobno imbir i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w połówki pomidorki, smażymy do momentu aż pomidorki puszczą sok, troszkę odparuje woda z tego soku i dopiero wbijamy jajka i dodajemy pokrojony szczypior. Mieszamy wszystkie składniki na patelni, smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową jajecznicę podajemy na gorąco z pieczywem, dekorujemy świeżą bazylią.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować