Odwiedzając Turcję trzeba spróbować tego pysznego dania serwowanego na śniadanie z papryki duszonej w sosie pomidorowym i jajek podawanego z jogurtem czosnkowym.
Składniki:
2 papryki zielone
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonego kumniu
½ łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżka oliwy z oliwek
4 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Jogurt czosnkowy:
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta chilli
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w paski paprykę, wsypujemy kumin i płatki chilli. Smażymy około 5 minut.
2.Następnie zalewamy pokrojonymi pomidorami z puszki. Trzymamy na małym gazie aż sok wyparuje i masa stanie się gęsta. Za pomocą łyżki robimy 4 dziury w które wbijamy całe jajka. Czekamy aż się zetną. Zdejmujemy z gazu, posypujemy natką pietruszki. Danie serwujemy z jogurtem czosnkowym.
Komentarze