Melba - sernik na zimno z galaretką

4.49 (145 ocen)

  • 5 godz.

Melbę znam w postaci sernika na zimno, z dodatkiem sezonowych owoców zalanych galaretką. Melba to ciasto bez pieczenia, sernik na zimno z własnego serka, w przygotowaniu nieco przypomina paschę. Przepis, który krążył w mojej rodzinie od trzydziestu lat. Wcześniej przygotowywany przez moją babcię i m

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 26 cm.

    mleko 3,2 % 1 litr
    śmietana 18 % 600 g ( Piątnica )
    jajka 6 dużych
    kakao 4 łyżeczki
    biszkopty 100 g
    masło 250 g
    cukier 2/3 szklanki
    wódka biała 100 ml
    owoce 300 g ( użyłam borówek, winogrona ) najlepsze będą truskawki
    galaretka truskawkowa
    woda wrząca 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Melba - sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mleko zagotowuję w garnku Z grubym dnem. Śmietanę miksuję z całymi jajkami do połączenia składników, wlewam masę na gotujące się mleko i zmniejszam moc palnika. Na małej mocy palnika masę podgrzewam w czasie około 20-25 minut, często mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia, powinna lekko pyrkać ). W czasie podgrzewania zacznie się wytrącać drobny serek, prawidłową strukturę obrazuje poniższa fotografia. Pozostawiam na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia serka, po upływie tego czasu przelewam na durszlak lub sito wyłożone gazą, odcedzam serek pozostawiając na 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
  • image-0ebma9h 2. Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier dodaję stopniowo po łyżce. Do maślanej masy po łyżce dodaję serek, mieszam za pomocą kopyści ( drewnianej pałki ). Alkohol dodaję na końcu, wlewam partiami każdorazowo mieszając. Masę serową dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Struktura tego sernika nie powinna być gładka, grudki serka muszą być wyczuwalne. Spód tortownicy wykładam biszkoptami, przekładam serek z dodatkiem kakao, wyrównuję. Następnie wykładam jasną masę serową, wyrównuję. Na wierzch układam umyte i osuszone owoce ( wypestkowane jeśli tego wymagają ). Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzącej wody. Zalewam tężejącą galaretką. Sernik chłodzę w lodówce całą noc. Melba najlepiej smakuje drugiego dnia, mocno schłodzona. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować