Meksykańskie tortille

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas pobytu w Meksyku zostałam zaproszona na tradycyjną meksykańską kolację do rodzinymoich przyjaciół. Danie jest wprawdzie trochę pracochłonne, ale zawsze zachwyca moich gości.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki kukurydzianej
    ● jajko
    ● szczypta soli
    ● 2-3 łyżki oleju
    ● olej do smażenia
    Dodatek mięsny: 1/2 kg mięsa mielonego
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa
    Dodatki warzywne: papryka czerwona, żółta i zielona
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● puszka kukurydzy
    ● ogórek
    ● 200 g pieczarek
    ● 3 pomidory
    ● sałata
    Sos biały: mała śmietana
    ● ząbek czosnku
    Sos czerwony: puszka krojonych pomidorów
    ● sól, pieprz cayenne, papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Meksykańskie tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy
    ciasto – powinno
    mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
    Smażymy dość
    cienkie placki (śr. 10-12 cm).
    Rozgrzewamy w garnku olej,
    placki chwytamy między dwie
    łyżki i zanurzamy w mocno rozgrzanym
    oleju, żeby „nie piły”
    tłuszczu. Trzymamy, aż się zrumienią
    i zastygną w formie łódeczek.
    Układamy luźno na
    papierowym ręczniku.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę
    i smażymy mięso. Gdy się
    zrumieni, dodajemy drobno posiekaną
    cebulę i przyprawiamy.
    Przekładamy do miseczki.
  • 3. Warzywa siekamy w drobną
    kostkę, fasolę i kukurydzę osączamy.
    Wkładamy do osobnych
    miseczek.
  • 4. Sos biały: śmietanę lekko
    solimy i dodajemy czosnek.
    Mieszamy i przekładamy do miseczki.
  • 5. Sos czerwony: pomidory
    podgrzewamy na wolnym ogniu
    z łyżką oliwy, przyprawiamy (powinien
    być dość ostry).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

4.33 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tortille meksykańskie

To może cię zainteresować