Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami

  • wyświetlono: 7311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To typowe danie kuchni meksykanskiej.Mianowicie: opiekana na patelni tortilla,wypelniona,pysznym,pikantnym farszem na bazie miesa,z obfita iloscia sera..opiekana az owy ser sie rozpusci.bardzo proste i szybkie-a jednak przepyszne i sycace.Wszystkim amatorom pikantnych smakow-serdecznie polecam:)

ScaryCanary
  • 30min

Składniki

skladniki na 6 duzych tortilli- ok 16kawalkow (czyli na ok 4osoby)

1) jedna duza cebula,pokrojona w kostke
2) jedna duza czerwona papryka,pokrojona w kostke
3) ok 350g miesa mielonego wolowego
4) dwa zabki czosnku,rozgniecione lub drobno posiekane
5) 200g czerwonej fasoli,oplukanej
6) 200g kukurydzy z puszki
7) pol lyzeczki suszonych platkow chili lub lyzeczka pieprzu kajenskiego
8) lyzeczka mielonej kolendry
9) lyzeczka mielonego kuminu
10) czubata lyzeczka slodkiej papryki
11) lyzeczka suszonego oregano
12) 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
13) sol,pieprz,cukier,tabasco do smaku
14) ok 200g zoltego,dobrze topiacego sie sera,np Gouda
15) duze pszenne lub kukurydziane tortille(kwestia smaku)
16) odrobina oleju do smazenia.
dodatkowo podaje tortille ze salsa pomidorowa z pomidorkow cherry,czerwonej cebuli,chili,oliwy i soku z limonki-doprawiam sola i pieprzem.

Sposób przygotowania przepisu:

Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami

  • 1. 1)na goraca patelnie wrzucamy mieso mielone i rumienimy na zloto-brazowo.
    2)kiedy mieso jest zrumienione,dodajemy pokrojona cebule,czosnek,papryke i dobrze mieszamy.smazymy ok 2-3minut i dodajemy pokolei wszystkie przyprawy: slodka papryke,platki chili,oregano,sol,pieprz,kumin,mielona kolendre.Ewentualnie mozemy dodatkowo doprawic tabasco.wysmazamy z przypraw surowosc-ok 1minuty na duzym ogniu.
    3)po owej minucie zmniejszamy ogien do sredniego,dodajemy fasole oraz kukurydze i przecier.mieszamy dobrze i dodajemy ok100ml wody.pozwalamy by calosc podusila sie ok 15min a farsz zgestnieje lekko i smaki dobrze sie polaczyly.
    4)po 15min sprawdzamy doprawienie farszu na sol,pieprz,tabasco,cukier(czasami calosc moze byc troszke kwasna poprzez koncentrat). odstawiamy w miseczce na boku,do przestygniecia.
    5) patelnie myjemy i dobrze suszymy. po kilku minutach,kiedy farsz jest odrobine chlodniejszy,mozemy przystapic do ostatniego kroku.nagrzewamy patelnie(maly ogien) i dodajemy ok lyzeczki oleju,rozprowadzamy go rownomiernie.tortille kladziemy przed soba i wysypujemy troche zoltego,startego sera na jedna polowe placka.na to wykladamy farsz-ok 2-3lyzek,nie za duzo,nastepnie znowu posypujemy serem i skladamy tortille w pol,lekko dociskamy polowe ktorej nie smarowalismy farszem.przekladamy delikatnie na patelnie.smazymy na malym ogniu, ok 2-3min max z kazdej strony,az ser sie rozpusci a tortilla zezloci.uwazamy czy nie przypieka sie za bardzo.mozna lekko dociskac szpatulka.nastepnie odwracamy i powtarzamy proces.
    6)kiedy tortilla jest upieczona z obydwoch stron,przekladamy ja na talerz i kroimy w trojkaty ostrym nozem lub nozem do pizzy. serwujemy na cieplo.

    ja lubie podawac te quesadillas z salsa pomidorowa,ktora robie z pomidorkow cherry,krojonych na pol,polanych oliwa,sokiem z limonki,z dodatkiem czerwonej cebuli,platkow chili,soli,pieprzu i odrobinki suszonej natki kolendry.
    Pysznym dodatkiem quesadillas jest takze guacamole czy kwasna smietana lub sos barbecue.smacznego!

Porady

1) nie nakladaj zbyt duzo farszu do tortilli,latwiej przewraca sie na druga strone na patelni gdy nie jest zbyt ''przeladowana''.
2) pilnuj gdy podsmazasz tortille na patelni,dosc szybko sie rumienia,wiec lepiej podsmazac na malym ogniu,by ser mial szanse dobrze sie rozpuscic.
3)kombinuj z farszem:) ja uzylam wolowiny-ale mozna uzyc mielonego indyka czy kurczaka dla mniej kalorycznej wersji.Mozna takze zrobic wersje wegetarianska z sama fasola.
4) dla efektu wow podaj quesadillas z cwiartkami limonek lub cytryny,natka kolendry i roznymi dodatkami jak salsa,guacamole,kwasna smietana.
5)pyszny lunch lub obiad z dodatkiem salatki-idealna przekaska na przyjecia! polecam:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety  kapstą kiszoną i miesem

Dodane przez: BARB

Krokiety kapustą kiszoną i miesem mielonym

Klasyka kuchni polskiej...

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dodane przez: magdzia44448

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Danie idealne na pożywny i szybki...

Ryż z rybą i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Ryż z rybą i warzywami

Szybko i smacznie, a przy tym ryż...

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Risotto z kurczakiem i warzywami

To smaczny i kolorowy obiad. Jeśli...

Udka z ryżem i warzywami

Dodane przez: RedakcjaPP

Udka z ryżem i warzywami

Z kuchnią jestem związana zawodowo....

Risotto z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: Ola1984

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto z warzywami i kurczakiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE