Zamiast tradycyjnej pizzy polecam wypróbować pide. Sa przepyszne :)
2 godz.
Składniki:
Składniki na ok. 7 sztuk.
Ciasto;
450 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
25 g drożdży
2 duże łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżki oleju rzepakowego
125 ml ciepłej wody
szczypta soli i cukru
płaska łyżeczka przyprawy meksykańskiej
Farsz;
40 dag mięsa mielonego
cebula
czerwona papryka
biała część pora
olej do smażenia
pół dużego słoika sosu meksykańskiego
ewentualnie start ser do posypania
jajko do posmarowania ciasta
Pide z miesem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Pora w pół talarki. Na patelnię wlewam odrobinę oleju i wkładam mięso. Kiedy się podsmaży dodaję warzywa i smażę około 3-5 minut. Na koniec dodaję sos meksykański i smażę kolejne 3 minuty. Farsz studzę.
Drożdże zalewam ciepłą wodą , dodaję łyżkę mąki i szczyptę cukru. mieszam i odstawiam aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie do miski wsypuję mąkę, dodaję przyprawę meksykańską, szczyptę soli, olej i śmietanę. Na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn i wyrabiam ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
Ciasto dzielę na 7-8 porcji. Z każdej porcji robię kulkę, z której następnie rozwałkowuję owalny placek o grubości około 1.5 cm. Na środek każdego placuszka nakładam porcję farszu. Zwijam go wzdłuż podobnie jak cukierka, jednakże środek zostawiam otwarty.
Pide układam na blaszce. Boki smaruję roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piekę ok. 25 minut.
Porady
Gotowe pide można posypac startym serem lub polać podgrzanym sosem meksykańskim
Komentarze