Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. Taka konsystencja naprawdę kuuusi!

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    100g masła
    1/2 szklanki cukru białego (1 szklanka = 250 ml)
    1/3 szklanki cukru brązowego (można z 2-3 łyżki więcej)
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrami utrzeć do puszystości, połączyć z jajkiem i następnie stopniowo z resztą składników.
    (Powinna powstać jednolita masa.)
    Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.)
    Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach.
    Po tym czasie blachę wyjąć z piecyka, odczekać kilka minut i ciastka przenieść na kratkę - do ostudzenia.
    (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować