Meksykańskie chili con carne

  • wyświetlono: 318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój mąż nie może się oprzeć temu daniu

Nana123

Składniki

2 małe cebule
1 średnia papryka
1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 ząbek czosnku
400g chudej mielonej wołowiny
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1/2 łyżeczka soli
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
1 szklanka bulionu wołowego
1 puszka czerwonej fasoli (400g)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Meksykańskie chili con carne

  • 1. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek obierz i również pokrój w kostkę.
  • 3. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, paprykę oraz czosnek przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
  • 4. Dodaj wołowinę. Jeśli zbije się w grudy, rozdrobnij ją za pomocą drewnianej łyżki. Duś mięso wraz z warzywami przez około 10minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina zrobi się brązowa i krucha.
  • 5. Do potrawy dodaj chili, sól, pomidory i bulion. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
  • 6. Odsącz oraz przepłucz fasolkę i dodaj ją do potrawy.
  • 7. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka dobrze się podgrzeje.

Porady

Chili można podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo ze świeżym pieczywem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_podróże
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chili con carne

Dodane przez: natalieb88

Chili con carne

Bardzo często robię chili con carne,...

Chili con carne

Dodane przez: Alex M

Chili con carne

Pyszne i rozgrzewające danie kuchni...

chili

Dodane przez: zauberi

Chili con carne

Uwielbiamy kuchnię meksykańską...

Chili con carne

Dodane przez: Di bloguje

Chili con carne

Szybka wersja chili con carne (hiszp....

Chili

Dodane przez: kowwioleta

Chili con carne z indykiem

Mała modyfikacja tradycyjnego chili...

Chilli con carne

Dodane przez: Kloruś

Chili con carne

Klasyczna, meksykańska propozycja...