Meksykańskie Chanclas Poblanas z wołowiną chili, awokado i sosem

  • wyświetlono: 117 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chanclas Poblanas pierwszy raz zostało zaserwowane już przeszło 100 lat temu w gastronomii "Tortas y Chanclas del Callejón de Variedades" w meksykańskim mieście Puebla i bardzo szybko zyskało popularność stając się najbardziej lubianą lokalną przystawką. Tradycyjnie przygotowywane jest ze specjalnych chlebków podobnych do pambazo, jednak można spotkać także wersje z bardziej klasycznego i powszechnie dostępnego pieczywa. Zatem zapraszam dziś do spróbowania tego pysznego antojito.

cosik
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

-4 chlebki typu pambazo, kajzerki lub minibagietki (wedle uznania)
-4 duże suszone chili
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-300 g mielonej wołowiny
-100 g chorizo
-1/2 łyżeczki kminku mielonego
-2 garści poszatkowanej sałaty rzymskiej
-2 dojrzałe awokado
-1 szkl. wody
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-opcjonalnie: passata pomidorowa

Sposób przygotowania przepisu:

Meksykańskie Chanclas Poblanas z wołowiną chili, awokado i sosem

  • 1. W rondlu umieścić papryczki, czosnek, pół cebuli, kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos.
    Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu aż się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku.
    Awokado obrać, pokroić w paseczki. Bułki przekroić na bułki. Usunąć trochę miękkiego środka. Na dolne połówki ułożyć awokado. Na wierzchu awokado umieścić porcję mięsa z sosu. Posypać sałatą rzymską. Przykryć drugą połówką bułki.
    Tak przygotowane chanclas umieścić na talerzu. Całość polać obficie ciepłym sosem. Na wierzch ułożyć kawałki awokado i piórka cebuli. Czynność powtórzyć z pozostałymi bułkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wołowinaawokadomielone mięsosos pomidorowykanapki na ciepłochilikajzerkikuchnia meksykańskameksykmielona wołowinaostry sospapryczki chiliPodróże kulinarnechanclas

Komentarze

Podobne przepisy

Mini kanapki z pastą z awokado

Dodane przez: Doraa

Mini kanapki z pastą z awokado

Gdy zabawa trwa w najlepsze a goście...

Kajzerka wieloziarnista z awokado, łososiem i jajkiem

Dodane przez: anamarisworld

Kajzerka wieloziarnista z awokado, łososiem...

Kajzerka wieloziarnista z awokado,...

Kanapka z awokado i jajkiem

Dodane przez: LenaGotuje

Kanapka z awokado i jajkiem

Szybka kanapka, którą przygotujecie...

Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym

Dodane przez: Mienta

Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym...

Prosty przepis na pyszne kanapki,...

Frytoburger z bekonem i sosem curry

Dodane przez: zielonakuchniablog

Frytoburger z bekonem i sosem curry

Postanowiliśmy pomału wrócić do...

Chili dog

Dodane przez: zielonakuchniablog

Chili dog

Hot dog z wołowym chili? Dlaczego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE